Nieuw btw-nummer eenmanszaken: hier moet je aan denken

Voor 1 januari 2020 krijgen zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer (btw-id). Deze gebruik je vanaf 2020 voor alle communicatie met klanten en leveranciers. Maar wat moet er voor die tijd geregeld zijn? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Btw-identificatienummer

Alle eenmanszaken in Nederland hebben een brief gehad van de Belastingdienst met een nieuw btw-identificatienummer. Hierin is het burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt, waardoor jouw privacy beter beschermd is. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: de landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers. Het btw-identificatienummer wordt gebruikt voor transacties binnen de EU.

Dit moet je regelen vóór 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 mag je alleen nog maar jouw nieuwe btw-id gebruiken in het contact met klanten en leveranciers. Zorg daarom dat je voor die tijd het volgende regelt:

  • Vermeld je nieuwe btw-id op facturen, briefpapier en andere uitingen
  • Benoem je btw-id op je website of webshop
  • Informeer jouw boekhouder of accountant en vaste relaties
     

''Wist je dat... je voor alle communicatie met de Belastingdienst het oude belastingnummer blijft gebruiken? Deze heet voortaan het omzetbelastingnummer.''

Aanpassen van facturen en briefpapier

Ga na op welke plekken je jouw belastingnummer moet aanpassen. Denk daarbij aan (online) facturen, briefpapier, maar bijvoorbeeld ook het digitale visitekaartje in je e-mailhandtekening of een flyer. Hulp nodig bij het aanpassen of ontwerp van jouw huisstijlmaterialen? Onze designers gaan graag voor je aan de slag.

Vermelding op website of webshop

Als ondernemer is een representatieve website of webshop vandaag de dag onmisbaar. Uiteraard is het ook hier van belang dat jouw persoonlijke gegevens, zoals het btw-id, juist zijn. Vaak kun je deze zelf eenvoudig wijzigen in het Content Management Systeem van jouw site of shop. Kom je er niet uit? Geef ons even een belletje op (071) 331 01 84. We kijken graag met je mee en maken het direct voor je in orde. 

Informeren betrokkenen

Geef het nieuwe btw-identificatienummer direct door aan jouw boekhouder of accountant en je zakelijke relaties. Zo kunnen zij vanaf 2020 het juiste nummer gebruiken wanneer ze zaken voor óf met je doen. Maak je gebruik van de zogenaamde verleggingsregeling? Neem dan de gewijzigde btw-id's van klanten en leveranciers op in jouw administratie. En informeer hen vervolgens over jouw nieuwe btw-identificatienummer.


Geplaatst op 12-11-2019 door Joyce Spruit

Overige actualiteiten