Cybercriminelen vinden constant nieuwe manieren om goedgelovige mensen te misleiden. Sinds kort maken ze misbruik van nepvacatures om persoonlijke informatie te verkrijgen. Ze plaatsen een vacature, vragen sollicitanten om de persoonsgegevens en een aanbetaling om zogenaamd hun identiteit te bevestigen. Trap er niet in!
Dat 'uitzendbureau' hier tussen aanhalingstekens staat, is niet voor niets. Oplichters maken namelijk misbruik van namen van bekende uitzendbureaus om hun nepvacatures en functies te promoten. Het uitzendbureau zelf heeft er niks mee te maken, maar wordt enkel als lokkertje gebruikt om werkzoekenden te verleiden om te solliciteren.
Eenmaal gesolliciteerd ontvangen sollicitanten vrijwel direct een belletje voor een telefonisch sollicitatiegesprek. Of een berichtje via WhatsApp met de mededeling dat ze zijn aangenomen voor de functie. Daarna moet de werkzoekende zo snel mogelijk een arbeidsovereenkomst tekenen. Ook heeft het 'uitzendbureau' een kopie van hun identiteitsbewijs en betaalpas nodig.
Om hun identiteit en bankrekeningnummer te bevestigen, vraagt een medewerker van het uitzendbureau aan de sollicitant om één cent over te maken. Omdat ze thuis werken en een laptop van de zaak krijgen, moet de sollicitant € 4,95 betalen. Hij/zij ontvangt een berichtje met daarin een malafide URL om het bedrag over te maken.
Het is duidelijk: de fraudeurs doen er alles aan om de sollicitatieprocedure zo echt mogelijk te laten lijken. Wie de oplichters betaalt, heeft echter geen nieuwe baan, maar is opgelicht. Het slachtoffer zit vast aan een abonnement of er wordt een dure aankoop, bijvoorbeeld een smartphone, gedaan op zijn/haar naam. De Fraudehelpdesk heeft ook meldingen ontvangen van gedupeerden op wiens naam een nieuwe bankrekening is geopend. In alle gevallen is er sprake van identiteitsfraude.
We raden werkzoekenden aan vooraf goed te controleren of de vacature waarop je wilt solliciteren echt of nep is. Twijfel je? Dan kun je het volgende doen:
Onthoud goed! De belangrijkste tip is dat je nooit hoeft te betalen om je identiteit of bankgegevens te verifiëren. Vragen ze hier toch om? Dan is het foute boel.
Benieuwd wat je rechten en plichten zijn als je solliciteert? Lees het artikel over solliciteren en privacy van onze partner vpngids.nl.
Bron: Fraudehelpdesk
Geplaatst op 1-11-2022 door Renee Verbraak