Cybercrime voorkomen: waar moet je beginnen?

De cybercrime-headlines komen regelmatig in het nieuws voorbij en iedereen is een doelwit. Het is dan ook erg belangrijk dat iedereen zich hiertegen wapent. Jij ook! In deze blog vertelt CarelJan Kuiter waar je rekening mee moet houden. 

Cybercrime-aantallen stijgen

Misschien heb je deze koppen laatst wel gezien in het nieuws:

  • Datadiefstal Gemeente Buren
  • Criminelen eisen 50 miljoen dollar van Mediamarkt
  • RTL Nederland betaalt hackers
  • Dierentuin Artis getroffen door ransomware

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Cybercrime stijgt explosief en iedereen kan slachtoffer worden. Zorg er daarom voor dat jij alles zo goed mogelijk hebt geregeld. 

Balans opmaken

Hoe goed heb jij jouw beveiliging op orde? Om dit inzichtelijk te maken, hebben wij een cybersecuritychecklist opgesteld. Hiermee bereken je gemakkelijk de 'security score' van jouw organisatie. Welke onderdelen zijn op orde en welke kwetsbaarheden moet je nog aan (laten) pakken? 

De mens, de techniek en het proces

Zoals CarelJan in een eerder artikel al vertelde: security valt of staat met slechts drie onderdelen. De mens, de techniek en het proces zijn de hoofdcategorieën van een succesvol securitybeleid. Als je als bedrijf deze componenten inricht, heb je een compleet securitybeleid voor jouw organisatie. 

Zo veroorzaakt de mens, en dus het personeel van bedrijven zelf al 50% van alle security-incidenten. Naast bewustzijn helpt techniek ook als wapen om het risico op cyberaanvallen te verkleinen. Technische security-oplossingen die helpen deze risico's te verkleinen zijn:

  • Multi Factor Authenticatie (MFA)
  • VLAN's (Virtual Local Area Network)
  • Endpoint Detection Response (EDR)

Kwetsbaarheden

De stelling ‘de zwakste schakel zit tussen rugleuning en toetsenbord’ is een bevestiging van wat we veel in de praktijk tegenkomen. De beveiliging kan namelijk tot het hoogste niveau ingericht zijn, maar als één medewerker op een verkeerde link klikt, kan dit grote gevolgen met zich meebrengen. Omdat de mens zelf al 50% van de security-incidenten veroorzaakt is het belangrijk om bewustzijn te creëren onder jouw medewerkers. Zo zorg je voor extra bescherming. 

Als de menselijke firewall niet heeft gewerkt, is het natuurlijk van het grootste belang dat er voldoende technische maatregelen zijn toegepast om de gevolgen van een incident te beperken. Wij adviseren onze klanten daarom een aantal technische security-oplossingen. Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de kwetsbare apparaten in het netwerk die niet direct inzichtelijk (meer) zijn. Met vulnerability management zoek je continu naar zwakke plekken in het netwerk, om deze te beveiligen.

Neem op het gebied van cybersecurity een standpunt in als organisatie. Waar schiet jouw security nog tekort? Hoe ga je dit verbeteren en hoe worden bepaalde processen geregeld? 

Beter voorkomen dan genezen

De tijd van 'rustig afwachten' is voorbij. Denk niet dat jouw organisatie niet interessant genoeg is voor hackers. Bedenk in plaats daarvan wat jouw organisatie juist wél interessant maakt en laat je vooral niet verrassen! 

Twijfel je welke securitymaatregelen voor jouw bedrijf van belang zijn? Of wil je hulp bij de inrichting van jouw bedrijfsbeveiliging? Onze experts helpen je graag aan een veilige omgeving. Neem contact met ons op via (071) 331 01 84 of stuur een e-mail


Geplaatst op 26-07-2022 door Renee Verbraak


Overige actualiteiten