3 securitytips voor 2023

Cybercriminaliteit is een groot begrip in de wereld. En door het stijgende aantal bedrijven dat slachtoffer is van een cyberaanval wordt dit begrip steeds groter. Het is dan ook ontzettend belangrijk om jouw organisatie tegen zo'n aanval te wapenen. Lees snel verder voor 3 securitytips waar jij in 2023 op moet letten! 

Tip 1: anticiperen op de meestvoorkomende dreigingen

Hornetsecurity is een e-mail cloud securityprovider. Zij analyseerde meer dan 25 miljard e-mails uit 2022 en schreef een rapport over de security-inzichten en dreigingen voor 2023. De focus van dit rapport ligt op e-mailcommunicatie. 

3 opvallende conclusies

Uit de geanalyseerde e-mails zijn opvallende conclusies gekomen. Dit zijn de 3 opvallendste conclusies waar je in 2023 op moet anticiperen: 

  1. Phishing blijft de nummer één aanvalstechniek, met 39,6% van de gedetecteerde aanvallen.
  2. Merkimitatie-aanvallen, waarin mensen zich voordoen als een bekend merk of service, nemen toe.
  3. Uit de data blijkt dat er geen specifieke bedrijfstak als doelwit wordt gezien. Iedereen die losgeld kan betalen is een doelwit voor een cybercrimineel!

Dit is slechts een greep van alle conclusies en dreigingen uit het rapport. Bekijk alle conclusies in het Cyber Security Report van Hornetsecurity om voorbereid 2023 in te gaan!

Tip 2: een nieuwe richtlijn waar jij vanaf 2023 aan moet voldoen

Binnenkort moeten niet alleen de organisaties binnen vitale sectoren aan de NIS-richtlijnen voldoen, vanaf 2023 geldt deze richtlijn ook voor organisaties met meer dan 50 medewerkers en meer dan 10 miljoen omzet. De Europese Commissie stelt hiervoor nieuwe securityeisen op. Het toezicht op deze noodzakelijke maatregelen wordt verscherpt en de boetes stijgen wanneer je de eisen niet nakomt. Organisaties dienen óók de risico's in relaties met leveranciers nauwlettend in de gaten te houden. Wat de richtlijnen worden en wanneer deze precies in gaan is nog niet bekend. 

Hoe sterk is jouw securitybeleid? Schakel een van onze experts in voor vragen over het beleid en het naleven van de richtlijnen. 

Tip 3: een CISO in huis

Het is belangrijk dat ieder bedrijf haar beveiliging op orde heeft. Dit doe je door iemand specifiek over de beveiliging van jouw bedrijf na te laten denken én uit te laten voeren. Heb je zelf geen (ruimte voor) een vaste medewerker die hier verantwoordelijk voor is? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. 

Omdat beveiliging wél zo belangrijk is, bieden wij een CISO aan als een dienst. Onze expert bij jou in het bedrijf om de zaken te regelen en jou volledig te ontzorgen op het gebied van beveiliging. Diegene staat bij incidenten en andere vragen direct voor je klaar. Met een CISO verzeker je jezelf van alle specialistische kennis en ervaring die nu én in de toekomst noodzakelijk zijn! 

Ruim twee miljoen euro losgeld geëist

Zo zette KPN de grootste cyberincidenten van 2022 op een rij. Waaronder een losgeldeis van ruim twee miljoen euro. Dit laat precies zien hóé groot de gevolgen zijn als jouw bedrijf niet goed beveiligd is. Wacht daarom niet langer en ga direct aan de slag met onze tips!

Jouw beveiliging op orde

Heb jij een vraag over een van bovenstaande securitytrends? Of ben je geïnteresseerd in een in-house CISO? Neem contact met ons op voor meer informatie, telefonisch op (071) 331 01 84 of stuur een e-mail. We spreken graag de wensen door zodat jouw bedrijf écht geholpen is! 


Geplaatst op 13-12-2022 door Famke Wesselman


Overige actualiteiten