Met deze 4 tips bescherm je jouw onderneming tegen cybercrime

Uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat meer dan de helft van alle zelfstandigen in Nederland rondloopt met ondernemersvragen. 'Hoe bescherm ik mijn bedrijf tegen cybercriminaliteit?' spookt bij maar liefst 16% van de ondernemers door het hoofd. Met deze vier eenvoudige tips - die je zelf kunt toepassen - ben je al een heel eind op weg.

1. Kies meerdere sterke wachtwoorden

Dat een sterk wachtwoord een must is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Verschillende wachtwoorden voor verschillende websites en diensten zorgen er echter voor dat het hacken van jouw accounts een stuk lastiger wordt.
 

''Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van minimaal 8 cijfers, letters en speciale tekens. Kies bijvoorbeeld een niet bekende zin die je makkelijk onthoudt. Het verwerken van persoonlijke informatie is uit den boze.''

2. Gebruik een passwordmanager

''Leuk allemaal, maar hoe ga ik dat in vredesnaam onthouden?'', horen we je denken. Er zijn tegenwoordig diverse passwordmanagers, zoals Keeper, die je kunt installeren als plugin in je browser. Voor deze kluizen kies je één sterk hoofdwachtwoord. De rest onthoudt het programma voor je. De tools zijn vaak te installeren op meerdere apparaten en indien gewenst, kun je bepaalde wachtwoorden ook met je collega's delen. 

3. Kies voor multifactorauthenticatie

Bij multifactorauthenticatie (MFA) heb je naast een wachtwoord, ook nog een tweede manier nodig om toegang te krijgen tot een website of (online) systeem. Bijvoorbeeld een code via een sms of speciale app. Veel banken en e-mailprogramma's bieden de mogelijkheid om dit zelf in te stellen. Wil je je jouw data ook beschermen middels MFA? Wij helpen je er graag bij.

4. Installeer updates

Je kunt nog zo'n weloverwogen wachtwoord hebben, zonder een up-to-date systeem ben je nergens. Verouderde software, apps of programma's vormen een groot beveiligingsrisico. Hackers kunnen namelijk veel eenvoudiger bij systemen die niet meer geüpdatet worden. Met kans op diefstal van bedrijfsgevoelige data of het platleggen van jouw complete netwerk tot gevolg. Kies, wanneer jouw computer, app, website of webshop vraagt om de installatie van een update, dan ook altijd 'ja'.

Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om altijd en overal veilig te werken. Denk aan een betrouwbare anti-virusoplossing, firewall of back-up van jouw data in de cloud. Of je nu alleen werkt of in een organisatie met 100 werkplekken, onze ICT-specialisten geven je graag een beveiligingsadvies op maat. Neem contact met ons op via (071) 331 01 84 en wij zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld wordt.


Geplaatst op 10-09-2019 door Joyce Spruit

Overige actualiteiten