Wat doet… business productivity consultant Marcel?

Marcel Sjardijn is expert op het gebied van Microsoft 365. Oorspronkelijk solliciteerde hij bij Verdel voor de supportafdeling, maar uiteindelijk is hij toch meer de Microsoft 365-kant opgedoken. Inmiddels is hij hier volledig in gespecialiseerd en weet Marcel álles over de functionaliteiten van Microsoft 365. Met name over het nu zeer populaire Microsoft Teams. Collega Simone stelde hem een paar prangende vragen. 

We beginnen met een weetje!

Marcel is dol op automatiseren. Zijn lievelingstool is dan ook Power Automate (voorheen Microsoft Flow). Met deze tool kun je processen binnen en buiten Microsoft 365 automatiseren. ‘In plaats van 100 keer klikken kan je iets met 1 klik instellen'. Dat wil toch iedereen!  

Kun je uitleggen wat je precies doet? 

In eerste instantie ben ik begonnen als ondersteunend medewerker op de afdeling advies en consultancy. Al snel ging ik me specialiseren in Office 365, tegenwoordig bekend als Microsoft 365. Nu ondersteun ik de afdeling nog steeds, maar ben ik voornamelijk bij klanten om trainingen te geven en informatie te delen. Ook probeer ik ze vaak een stukje inspiratie mee te geven voor de toekomst. Mijn doel is om mee te denken met het bedrijf en door functionaliteiten van Microsoft 365 de processen nog eenvoudiger te laten verlopen.  

Hoe houd jij je kennis up-to-date? 

Wekelijks doe ik kennis op over de laatste ontwikkelingen en updates. Het kan namelijk voorkomen dat hetgeen wat de klant wil nog niet beschikbaar is, maar met een volgende update wel. Dan kan ik onze klanten daarover informeren en op de hoogte houden. Middels interne kanalen deel ik deze nieuwste ontwikkelingen ook met collega’s. Laatst heb ik een certificering behaald voor Teams. Ik merk dat daar nu de grootste slagen worden gemaakt, het aantal gebruikers is dan ook gegroeid van 13 miljoen in juli 2019, naar ruim 75 miljoen in april 2020.

“Tip voor Windows gebruikers: sneltoets Windows + V zorgt ervoor dat je al je gekopieerde teksten van die dag terug kunt zien” 

Welke functionaliteiten kunnen we nog verwachten? 

Ik verwacht dat we in de toekomst niet alleen chatten, vergaderen en bestanden delen via Teams, maar dat we ook gaan bellen via dat platform. Daar zijn ze nu in ieder geval druk mee bezig. Daarnaast komt Microsoft met een update van de ‘Lijsten’ functie . Deze functie wordt losgemaakt van SharePoint en geoptimaliseerd voor gebruik met o.a. Teams. Dit zorgt ervoor dat het voor de gebruiker nog makkelijker wordt om informatie te ordenen, verzamelen en delen met collega's.

Sinds kort deel je je kennis met Tomas, hoe zit dat?  

We trainen Tomas twee dagen in de week, zodat hij ook een echte Microsoft 365-expert wordt. Naast zijn werk bij Verdel studeert hij Informatica op Hogeschool Leiden. Hij ondersteunt mij waar nodig en dat is heel fijn. Ook voor de klanten,  zodat we snel kunnen schakelen.   

Hoe zie je de ontwikkeling van Microsoft 365 over vijf jaar? 

De ontwikkeling van Microsoft zal zich vooral richten op de universele gebruikerservaring. MarcelDat het niet meer uitmaakt of je inlogt op je mobiele telefoon of op je laptop: de ervaring moet overal hetzelfde zijn. Microsoft is daar nu mee gestart door de Microsoft Surface Duo op de markt te brengen, een telefoon en tablet in één.

Veilig online samenwerken. Microsoft heeft hier sinds de komst van Microsoft 365 veel in geïnvesteerd én gewonnen. Multi Factor Authenticatie en Mobile Device Management zijn technieken die er samen voor zorgen dat we overal veilig toegang hebben tot onze bestanden en data. Welke technieken de toekomst ons brengt? Dat weet ik nog niet, maar ik breng je daar natuurlijk als eerste van op de hoogte!


Geplaatst op 9-09-2020 door Renee Verbraak

Overige actualiteiten