Vertrouwen op je intuïtie? Ondersteun het met data!

Ieder jaar heeft wel een ICT-toverwoord. Dit jaar is dat 'Business Intelligence'. Iedereen praat erover, maar de meeste mensen hebben geen idee waar het over gaat. Stuur jij al op data? Heb je jouw BI dashboard fancy ingericht en zie je vanaf je smartphone hoe je bedrijf er vandaag voor staat? Ja? Dan heb je niet stilgezeten en verdien je oprecht een compliment. De kans is echter groot dat je nog helemaal niets doet met Business Intelligence, misschien geen idee hebt wat het überhaupt is of wat het je zou kunnen brengen.

Sturen op data

Eerlijk is eerlijk: zelfs in de ICT-branche zijn er meer ondernemers die niet sturen op data, dan ondernemers die dat wel doen. Je hebt dus beslist de boot nog niet gemist. Ik ben inmiddels verliefd op mijn dashboards waarmee ik voortdurend grip heb op wat er in ons bedrijf gebeurt. Op die manier kan ik dagelijks sturen op de zaken die het meeste aandacht nodig hebben. Hopelijk maak ik jou minstens zo enthousiast!

Onze uitdaging

Zelf ben ik niet zo bedreven met Excel of analyse-software. Ook kan ik niet programmeren en écht handig met databases ben ik nooit geweest. Gelukkig weet ik wel heel goed wat ik wil bereiken met mijn tools en heb ik het geluk dat ik een team kundige collega’s om mij heen heb. Het team verantwoordt dagelijks hun werkzaamheden in een registratietool. In een andere tool wordt onze facturatie verzorgd en worden orders verwerkt. En in weer een ander programma houden wij onze afspraken met klanten nauwlettend in de gaten middels taken. De drie systemen zijn met elkaar verbonden, maar rapportages komen altijd per systeem.

Werken met dashboards

Zo kwam het plan kwam op tafel om op basis van dashboards te gaan werken, waardoor we omzettrends konden waarnemen. Groei per omzetgroep in vergelijking met andere groepen of de trend van vorig jaar. Hoe snel handelen we een taak af en is dat sneller dan vorige maand? Wat was de declaratiegraad en hoeveel van de gedeclareerde uren konden we ook in rekening brengen? En was dat dan beter dan vorige week? Deze vragen kregen we hiermee beantwoordt. Mijn collega Lion maakte een mooi ontwerp, Koen ging aan de slag met de dashboards en Toon zorgde ervoor dat alle systemen de juiste data aanleverden.

Ondernemersinzicht zit niet in een grafiekje

Thuis op de bank heb ik nu inzage in alle trends die voor ons bedrijf belangrijk zijn. In de praktijk betekent het dat ik iedere dag start met een snelle blik op de dashboards. Mijn beslissingen zijn er overigens niet heel veel anders op geworden, maar ze zijn nu wel onderbouwd met cijfers. Het onderbuikgevoel van een ondernemer is bepaald zo slecht nog niet!

Groeimodel

Mijn enthousiasme sloeg over op collega’s en ons Management Team stuurt nu ook op de dashboards. Ook teams krijgen inzicht in hun 'performance'. Dankzij de koppeling met andere systemen wordt de informatie steeds completer. Ons mediateam heeft bijvoorbeeld live inzage in het verloop van de projecten waaraan ze werken en de supportdesk ziet het aantal telefoontjes dat er per medewerker op de afdeling wordt verwerkt en hoe zich dat verhoudt tot het variabel jaargemiddelde. We maken wekelijks een paar uurtjes vrij om de dashboards te verbeteren of uit te breiden.

Welke inzichten vind jij belangrijk?

Ik zou je zeker aanraden om eens na te denken over welke inzichten jij belangrijk vindt. Je kunt hierbij denken aan financiën, maar ook zaken als klantgedrag, klanttevredenheid, trends in de markt, vergelijkingen met de concurrentie en ga zo maar door. Daag ons uit om wat eerste inzichten voor je te realiseren. Data is in de moderne Westerse economieën waardevoller dan welke andere grondstof ook. Als je daar grip op hebt, dan ben je de concurrentie altijd een stap voor.

Meer informatie

Meer weten? Op deze pagina vertellen we je hoe Microsoft Power BI werkt. Uiteraard komen onze experts ook graag bij je op locatie om te sparren over de inzet van Business Intelligence voor jouw onderneming. Neem contact met mij, of één van mijn collega's, op via (071) 331 01 84.


Geplaatst op 11-09-2019 door Barry Verdel

Overige actualiteiten