Verdellers vertellen: beveiliging op alle niveaus

Van de beveiliging van jouw hardware-apparatuur, tot de software die erop draait en de online kanalen van jouw bedrijf. Bij Verdel is iedere collega bezig met beveiliging binnen zijn of haar vakgebied. Zo ook Verdellers Rick van Rijn en CarelJan Kuiter. Zij lichten graag een paar beveiligingsaspecten uit. 

Beveiligen vanuit het perspectief van de hacker

Afgelopen april deed Rick met een paar collega's mee aan 'capture the flag'. Een internationaal online evenement van drie dagen gericht op beveiliging. Tijdens het evenement probeer je zoveel mogelijk punten te verdienen door opdrachten uit te voeren en puzzels op te lossen. 

Rick: "Alle opdrachten en puzzels staan in het teken van cybercriminaliteit. Je moet de opdrachten dan ook als een crimineel benaderen. Door zelf te zien hoe systemen misbruikt kunnen worden, leer je ook wat je kunt doen om de systemen te beveiligen. Hoe sneller je de puzzels oplost, hoe meer punten je krijgt."

"Het was erg leuk en leerzaam. Je maakt kennis met aspecten van ICT die normaliter niet in je eigen straatje liggen. En we hebben er ook een paar punten uit gehaald die we zelf nog beter toe kunnen passen en gaan implementeren."

Kwetsbaarheden en risico's detecteren

Aan een bedrijfsnetwerk zitten tal van apparaten verbonden. En op al deze apparaten draait software, via welke weg cybercriminelen binnen kunnen komen. Belangrijk dus om de kwetsbaarheden op deze apparaten tijdig te detecteren en de risico's te verminderen. 

CarelJan vertelt: "Naast de standaard hardware, zoals laptops, staat er bijvoorbeeld ook software op printers en webcams. Dit zijn apparaten die vaak vergeten worden en een laag aantal securityupdates hebben. Het is belangrijk om deze risico's in kaart te brengen en door middel van Vulnerability Management de kwetsbaarheden in de gaten te houden. Wanneer je dit hebt ingesteld, houdt het systeem de risico's automatisch in de gaten. Maar je moet het wel even inregelen!"

Wees voorbereid op een incident: herstelplan

Hoe snel is jouw bedrijf weer operationeel na een securityincident? Het is belangrijk om hierover na te denken. Je hoopt natuurlijk dat het nooit zover komt. Maar als je dan tóch gehackt wordt of slachtoffer bent van een groot datalek, moet je hierop voorbereid zijn. De impact van de cyberaanval heeft namelijk alles te maken met de inrichting van jouw beveiliging en een goede voorbereiding. Met een herstelplan zorg je ervoor dat jouw systemen na een incident zo snel mogelijk weer beveiligd en online zijn. 

Aan de slag met beveiligen

Zo zijn onze collega's zijn zich dagelijks bewust van beveiliging en helpen wij onze klanten dat ook te zijn. Is jouw beveiliging al helemaal op orde? Met onze cybersecurity checklist bepaal je snel op welke vlakken jouw security nog wat verbetering kan gebruiken. Wil je meer weten over alle of bepaalde aspecten van beveiliging? Neem contact met ons op voor meer informatie via (071) 331 01 83 of stuur een e-mail naar ons adviesteam


Geplaatst op 8-06-2022 door Renee Verbraak


Overige actualiteiten