Nieuwe golf ransomeware-aanvallen in aantocht

Nederlandse beveiligingsbedrijven waarschuwen voor een nieuwe golf ransomeware-aanvallen. Sinds begin februari zien verschillende bedrijven een toename in het aantal verstuurde phishingmails. Waaronder met als afzender een bekende groep internetcriminelen die een e-mail stuurt die afkomstig lijkt van DocuSign. Een tool waarmee je documenten ondertekent.

Gevolgen inbraak door ransomeware

Via verkregen wachtwoorden of plaatsing van kwaadwillige software verkrijgen internetcriminelen toegang tot het bedrijfsnetwerk. Vanaf het moment dat ze toegang hebben duurt het slechts twee uur tot ze in het complete netwerk van het bedrijf zijn doorgedrongen. Nu kan de afpersing starten door het bedrijf stil te leggen of te dreigen alle bestanden te vernietigen. Om weer toegang tot het eigen netwerk te verkrijgen, worden grote bedragen gevraagd. Zo betaalde de Universiteit van Maastricht 200.000 euro aan cybercriminelen. Eind vorig jaar schoten wij ook een klant te hulp welke de dupe was geworden van phishingmail.

Phishingmail herkennen

ICT-adviseur Rick vertelt: "Dagelijks doen wij er alles aan om bedrijfsgegevens van klanten te beschermen. Toch kan iemand binnen de organisatie zijn inloggegevens via een phishingmail delen met  cybercriminelen.  Niet gek, deze e-mails zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. Tijdens een bewustwordingstraining, trainen wij het team om alert te zijn op de gevaren. Hoe herken je een phishing e-mail? Wat is een sterk wachtwoord? Hoe beheer je veilig je wachtwoorden? Deze onderwerpen en meer nemen we tijdens een training door, om de kans op een menselijke fout te verkleinen."

Een tip van Rick: "Met multifactor authenticatie vang je een groot gedeelte van het gevaar af."

Meer informatie

In onze whitepaper over ransomeware gaan we nog verder op dit onderwerp in. Wil je direct met het team de bewustwording vergroten? Of wil je meer over dit onderwerp weten? Neem contact op met Rick via (071) 331 01 84 of r.vanderzwet@verdel.nl.


Geplaatst op 11-02-2021 door Sharon Honders


Overige actualiteiten