Laat je niet hacken! CarelJan vertelt

Onze bedrijfssystemen en netwerken veranderen continu. Dat zorgt er ook voor dat het veilig houden hiervan continu aandacht nodig heeft, niet maar een keer per jaar. Lees de blog van CarelJan en voorkom cyberaanvallen in jouw bedrijf!

Begin met inzicht

Om jouw bedrijf te beschermen moet je eerst weten hoe je huidige netwerk eruit ziet. Je moet weten welke websites, portalen en andere systemen aan het internet zijn aangesloten. Hier gaat het al vaak mis. Zelfs een thermostaat of een koffiezetapparaat kan namelijk aangesloten zijn op het internet en kan criminelen een opening bieden tot het bedrijfsnetwerk. Veel organisaties weten dus simpelweg niet wat ze in huis hebben en waaraan het internet gekoppeld is. Als je dat niet weet, is het lastig om je bedrijf ertegen te beschermen. 

Continu meten

Om beschermd te zijn en te blijven tegen cybercriminaliteit zal je continu moeten meten. Het bedrijfsnetwerk verandert namelijk ook continu. In een bedrijfsnetwerk gaan mensen weg, komen nieuwe mensen, worden nieuwe applicaties gebruikt, nieuwe printers en camera's geplaatst. Het bedrijfsnetwerk staat niet stil, en internetcriminelen ook niet. Het is dus belangrijk om je netwerk in de gaten te houden en te blijven scannen naar kwetsbaarheden.

Kwetsbaarheden scannen

Kwetsbaarheden in je netwerk, ook wel 'vulnerabilities', zaten er gisteren niet maar zitten er morgen misschien wel. Zoals hierboven al aangegeven: internetcriminelen zitten helaas niet stil. Er wordt over het algemeen meer gebruik gemaakt van software en er zijn tegenwoordig slimmere inbraaktechnieken. Je komt daarom als organisatie niet meer weg met één hackertest of vulnerability scan per jaar. Als organisaties dat al een keer per jaar doen. Vaak ontbreken de juiste middelen, tijd en kennis bij organisaties om dit regelmatig te meten en bij te houden.

Vulnerability management

Binnen Verdel wordt steeds meer ingezet op vulnerability management. Wij helpen organisaties op een praktische manier om hun digitale veiligheid te verbeteren. Dit doen wij door de inzet van een systeem die jouw interne en externe kwetsbaarheden 24/7 scant. Dit systeem geeft meldingen wanneer iets geüpdatet moet worden. Hierdoor kun je de kwetsbaarheden goed managen en mis je niets!

Er zijn organisaties die volledig leunen op de kennis en kunde van hun interne of externe IT-expert. Voor hen is deze feitelijke manier van meten en opvolgen erg waardevol. Zij kunnen op deze manier echt de controle nemen op het gebied van informatiebeveiliging.

Wil je dit goed doen?

Dan ontkom je niet aan vulnerability management. Dat is het identificeren, categoriseren, prioriteren, herstellen en wegnemen van software-kwetsbaarheden. Door vulnerability management kun je als organisatie op tijd de juiste actie ondernemen. Hiermee kun je de kans op het misbruik van een kwetsbaarheid die een impact aanricht verkleinen of zelfs voorkomen!

CISO-dienst

Eigenlijk zou ieder bedrijf iemand moeten aanstellen die zich regelmatig werpt over de digitale veiligheid van het bedrijf. Zowel omtrent de techniek als bedrijfskundig. Wat zijn de afspraken? Wat zijn de gevolgen? Zijn we verzekerd? Zo iemand noem je een Chief Information Security Officer, ook wel een CISO. 

Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe dienst, waarmee we de werkzaamheden van een CISO binnen bedrijven op kunnen pakken. De CISO-dienst. We zijn er nog niet helemaal uit, maar je kunt ons natuurlijk nu al bellen als je de zorgen over veiligheid aan ons wilt overlaten. 

Tip van onze expert

Cyberaanvallen blijken over het algemeen grotendeels voorkomen te kunnen worden. Maar liefst 60% van de cyberaanvallen vindt namelijk plaats terwijl er 'gewoon' een patch beschikbaar was. Dit is een update van de software, waardoor eventuele lekken en kwetsbaarheden worden verholpen. Tip van CarelJan:

"Houd de patches in de gaten en doe deze software-updates gelijk wanneer ze beschikbaar zijn. Zo voorkom je onnodig misbruik van kwetsbaarheden."

Samen organiseren?

Dus, wil jij je niet laten hacken? Informeer dan eens bij onze specialisten. We vertellen uitgebreid wat vulnerability management is en hoe we het voor jouw organisatie kunnen organiseren. Neem voor meer informatie contact op via info@verdel.nl of (071) 331 01 84. 


Geplaatst op 6-09-2022 door Famke Wesselman


Overige actualiteiten