Oktober is cybersecuritymaand. Hét moment om stil te staan bij de beveiliging van jouw organisatie. Daarom geven wij jou op deze pagina iedere werkdag een nieuwe tip!
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid schrijft het volgende:
Daarom richten we ons met cybersecuritymaand in oktober op het creëren van bewustwording rondom online veiligheid.
De beveiliging van jouw organisatie bestaat uit tal van stappen en onderdelen. Iedere werkdag in oktober geven we je een nieuwe tip. Door iedere dag slechts een kwartier na te denken over het onderwerp van de tip binnen jouw organisatie, vergroot je jouw kennis én online veiligheid.
Maakt jouw bedrijf al gebruik van Multi Factor Authenticatie (MFA) om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk en -applicaties?
Aan het bedrijfsnetwerk zijn meer apparaten verbonden dan je denkt. Denk bijvoorbeeld eens aan printers en camera's, juist via deze weg komen cybercriminelen graag binnen. Waarom? Omdat deze apparaten sneller vergeten worden en het aantal securityupdates erg laag is. In welke mate heeft jouw bedrijf deze risico's in kaart gebracht en wordt er met regelmaat gecontroleerd op securitygerelateerde updates?
Elk programma op een device is een mogelijke ingang voor een hacker. In hoeverre wordt erop toegezien dat ongebruikte software en poorten verwijderd worden van devices?
Dit is een cyberbeveiligingstechnologie die continu het bedrijfsnetwerk monitort en automatisch reageert op bedreigingen. Maar jij met jouw bedrijf gebruik van deze technologie?
Ieder bedrijf is vroeg of laat slachtoffer van een cyberaanval. De impact van de aanval heeft alles te maken met de inrichting van jouw beveiliging. Hoe goed heb jij een herstelplan opgesteld en hoe snel is jouw bedrijf weer operationeel na een securityincident?
Er zijn meer apparaten verbonden aan het bedrijfsnetwerk dan je denkt. Printers en camera's worden bijvoorbeeld vaak vergeten en juist via deze weg komen cybercriminelen graag binnen. Het aantal securityupdates van deze apparaten is namelijk laag. In welke mate heeft jouw bedrijf deze risico's in kaart gebracht en wordt er regelmatig gecontroleerd op securitygerelateerde updates?
Is er in jouw organisatie sprake van verschillende toegangsrechten tot de bedrijfsdata of kan iedereen overal bij? En in welke mate wordt gecontroleerd of de rechten nog juist zijn?
Niet geüpdatete programma's vormen een bedreiging voor je interne netwerk. In hoeverre stuur je als bedrijf op updates en controleer je wie er toegang hebben tot de applicaties?
Hoe snel ontdek je een technische storing of datalek? In welke mate monitort je organisatie dit?
In welke mate zijn (derde) devices van medewerkers beveiligd om de data van het bedrijf te beschermen? Worden de laptops en telefoons waarmee medewerkers toegang hebben tot bedrijfsdata regelmatig geüpdatet en is hier controle op?
In hoeverre zijn de bureaus na een werkdag leeg? En in welke mate voorkom je dat een kwaadwillende toegang heeft tot rondslingerende usb-sticks of documenten?
Met een cyberverzekering ben je beschermd tegen kosten die je moet maken als je slachtoffer wordt van een cyberincident. De meeste cyberverzekeringen dekken meer dan alleen bedrijfsschade.
In hoeverre en hoevaak controleer je de gebruikersaccounts? Staan er nog oud-medewerkers in de lijst? Verwijder deze om toegang tot data en onkosten te voorkomen.
Gebruik maken van Microsoft 365 onderdelen betekent niet automatisch dat er een back-up gemaakt wordt van jouw data. Controleer dit om verlies van data te voorkomen.
Wil je meer weten over cybersecurity en de kwetsbaarheden van jouw bedrijf? Of wil je graag ondersteund worden omdat je door de bomen het bos niet meer ziet? Neem contact op met een van onze experts via (071) 331 01 84 of stuur een e-mail. We helpen je graag bij het vergroten van jouw online veiligheid!
Geplaatst op 26-09-2022 door Renee Verbraak