Rutte presenteert een fors pakket maatregelen. Wederom diverse beperkingen die veel ondernemers zullen raken, maar zeker ook maatregelen die ons allemaal sociaal weer terug in isolement brengen. Ik baal van het nieuws, maar schrikken doe ik er niet van. Het zijn de maatregelen waarvan we eigenlijk wisten dat ze zouden komen. Gek eigenlijk. Een half jaar geleden sloegen deze maatregelen in als een bom en kon ik slecht inschatten welke gevolgen een en ander zou hebben voor ons team en onze klanten.
Zonder filosofisch te willen zijn, kunnen we de situatie waarin we verkeren wel herkennen als mogelijk kruispunt voor een tijdperk. De afgelopen 10 jaar zagen we grote trends opkomen die de maatschappij moesten gaan veranderen. Dat is gaandeweg ook al gebeurd, maar zijn door corona in een stroomversnelling terecht gekomen. Ik verwacht en hoop dat deze trends snel de nieuwe standaard zullen worden. Denk aan de standaard om duurzaam en circulair te leven. Denk aan de standaard om steeds meer met elkaar te delen (shared resources). Maar denk ook aan de trend om wonen en werken dichter bij elkaar te houden. En om steeds meer producten en diensten te consumeren die in de buurt van je eigen leefomgeving worden vervaardigd. Om continu verbonden te zijn met de rest van de wereld hoef je immers niet meer zo veel te reizen. Een virus zet de wereld op z’n kop, maar het lijkt de 'startende trends' wel behoorlijk te boosten.
Vrijwel alle ondernemers die ik spreek bouwen, bewust of onbewust, aan hun eigen ecosysteempjes. Medewerkers voelen zich letterlijk en figuurlijk verbonden met het bedrijf. En ondernemers investeren hier ook in. De onderneming richt zich op de kernactiviteiten en daaromheen worden partnerships met klanten en relaties steeds intensiever.
Bedrijven zoeken steeds vaker naar manieren hoe ze duurzaam kunnen samenwerken met de keten waarin zij werken. Hierbij wordt steeds vaker geïnvesteerd in langetermijnrelaties. Ondernemers doen geen aanbestedingen meer voor de meest voordelige of beste leverancier, maar bouwen aan relaties op de lange termijn. Bedrijven specialiseren in hun kernactiviteit en trainen hun mensen, om op die manier relevant en waardevol te blijven in de keten. Een mooi rendement in een boekjaar is fijn om te blijven investeren, maar een relevant businessmodel voor de komende 20 jaar dáár pluk je pas echt de vruchten van.
Dat ik nu met heel veel ondernemers kan samenwerken is persoonlijk de allerbelangrijkste reden geweest dat ik 20 jaar geleden een ICT- en mediabedrijf ben gestart. Vandaag de dag kan ik echt helpen om bedrijfsprocessen leuker, duurzamer en efficiënter te maken. Onze Verdellers leveren kennis, inspiratie, functionaliteit en continuïteit. Wij worden hierin iedere dag beter. Niet alleen onze kernactiviteiten voeren we steeds beter uit. We voelen ons ook steeds meer een gewaardeerde schakel in de keten waarin onze klanten werken. Dat is gaaf! Daar doen we het voor!
Heb jij nog uitdagingen in het voorbereiden van jouw organisatie op de nieuwe duurzame maatschappij? Daag ons (misschien wel mij) uit om hierin mee te denken en samen te werken.
Geplaatst op 13-10-2020 door Barry Verdel