Digitale boeven zijn sluw, ben jij slimmer?

Koevoetsporen, een gebroken ruit of een ontwrichte achterdeur. Allemaal signalen waardoor je direct weet dat er iets aan de hand is. Digitaal gaat dit helaas anders. Hackers kunnen maandenlang stiekem over je schouder meekijken. Zonder dat jij dit door hebt. En op het juiste moment slaan ze genadeloos toe, met een forse schade als gevolg.  

Een phishing-voorbeeld uit de praktijk

Onze supportdesk biedt dagelijks een oplossing voor tientallen ICT-vraagstukken. En aangezien wij liever voorkomen dan genezen, helpen onze advies en consultancy medewerkers graag bij het beveiligen van jouw werkomgeving. Maar precies wanneer je denkt ‘dat overkomt mijn bedrijf toch niet’, kan het zomaar fout gaan. We geven je een praktijkvoorbeeld.

Een financieel medewerker ontving een e-mail van Microsoft. Het was tijd om zijn wachtwoord aan te passen. Misschien raad je het al: deze mail was niet van Microsoft afkomstig. De medewerker had dit niet door en paste direct het wachtwoord aan. Vanaf dit moment kan een hacker ongemerkt maandenlang met de medewerker meekijken. Tot een factuur met een hoog bedrag de deur uit gaat. De hacker slaat toe en stuurt er snel een e-mail achteraan vanuit het account van de medewerker. Op de factuur staat zogezegd nog een oud bankrekeningnummer en de hacker vraagt het bedrag naar een andere rekening over te maken.  

De factuur wordt betaald.. Gelukkig is er sprake van een oplettende bank, die ziet dat er een dermate hoog bedrag naar een nieuwe rekening wordt overgemaakt. De bank vertrouwt het niet en zet het opzij. Toch nog goed afgelopen.  

67% van de Nederlandse mkb'er denkt geen interessant doelwit voor cyberaanvallen te zijn. 50% van alle mkb-bedrijven krijgt te maken met cybercrime. - Onderzoek Centraal Beheer

Technische uitdagingen

Om voor jezelf én jouw medewerkers veilige thuiswerkplekken te creëren, moet je bij veel dingen extra stilstaan. Werken jouw medewerkers op een laptop van de zaak, dan is deze waarschijnlijk tegen virussen en andere binnendringers beschermd. Maken ze gebruik van hun privélaptop? Dan moet je erop bedacht zijn dat je deze apparaten niet altijd kunt beheren. De spyware-bescherming en firewall die jouw online omgeving op kantoor veiligstellen, ontbreken waarschijnlijk op thuiswerkplekken. Dit kan een risico vormen voor de veiligheid van jullie werkomgeving en bedrijfsdata. 

MFA & VPN als veilige oplossing

Als ondernemer wil je zo min mogelijk risico lopen op een veiligheidsbreuk en jouw bedrijf beschermen tegen hackers en ander online gespuis. Maar een firewall opzetten bij al jouw medewerkers thuis, is misschien weer iets te veel van het goede.

Met Multi Factor Authentication (MFA) zorg je er met een paar klikken voor dat niemand anders in jouw omgeving, bijvoorbeeld je mailbox, kan binnendringen. Hierdoor heeft een hacker aan het wachtwoord alleen niet genoeg, maar moet de login nog een keer extra bevestigd worden. Met MFA voorkom je situaties zoals hierboven geschetst. En door een veilige VPN in te stellen, kunnen jouw medewerkers ook thuis bij de verschillende bestanden die op jouw bedrijfsserver staan.

Menselijke uitdagingen

Maar niet alleen op technisch gebied zij er uitdagingen. Ook het onderling contact is een stuk minder dan we van elkaar gewend zijn. Doordat vrijwel iedereen thuiswerkt, spreken jouw medewerkers elkaar minder vaak. Hierdoor worden bepaalde aanvragen sneller zonder enige controle aangenomen. Deze verminderde contactmomenten vormen een extra risico wanneer de werkomgeving niet goed beveiligd is. 

Wij helpen graag bij het veiligstellen van jouw gegevens

Bovenstaand is maar één van de vele manieren waarop hackers te werk gaan. En je kunt jouw gegevens op veel meer manieren beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoordenkluis zoals Keeper, en ben je bekend met de risico's van ransomware? Wij helpen je graag aan een veilige werkomgeving, en zijn én blijven voortdurend in gesprek over optimalisaties. Voor meer informatie en advies neem contact op met onze experts


Geplaatst op 4-11-2020 door Renee Verbraak


Overige actualiteiten