Zo staat het er voor met social media in 2019

Ieder jaar voert Newcom Research en Consultancy onderzoek uit naar het social media-gebruik in Nederland. De meest opvallende conclusie? Ook dit jaar zet de daling van het aantal Facebook-gebruikers zich voort. Het medium verloor in 2018 zo'n 640.000 Nederlandse accounts. Instagram is het snelst groeiende kanaal en kreeg er in een jaar tijd 830.000 gebruikers bij.

Is het einde van Facebook nabij?

Het vertrouwen in social media is in 2018 sterk gedaald. Dit is dan ook de voornaamste reden dat mensen hun Facebook-account hebben opgezegd. Hoewel het aantal gebruikers met ruim 6% is gedaald, heeft het kanaal nog altijd ruim 10 miljoen gebruikers in Nederland. Wel valt te constateren dat het dagelijks gebruik is afgenomen met maar liefst 10%. Naast de groep 15-19 jaar, gebruikt ook de groep 20-39 jaar Facebook dagelijks veel minder frequent. 

Instagram als grote winnaar

Instagram maakt met een stijging van 20% de grootste groei door. In verhouding tot Facebook heeft het kanaal in totaal echter 'maar' 4,9 miljoen Nederlandse gebruikers. Het staat daarmee op de vierde plaats van grootste platformen. Hoewel Instagram voorheen werd gezien als kanaal voor jongeren, stijgt het dagelijks gebruik sterk in de categorie 20-39 jaar. Onder jongeren tussen 15 en 19 jaar wordt Instagram, op WhatsApp na, het meest dagelijks gebruikt.

WhatsApp, YouTube en LinkedIn groeien

Zoals je in onderstaand overzicht kunt zien, doen ook giganten als WhatsApp, YouTube en LinkedIn het niet slecht. Sterker nog, al deze kanalen zijn afgelopen jaar flink in gebruikers toegenomen.

Fakenieuws doet Twitter de das om

De oplettende lezer heeft het misschien al gemerkt; het ooit-zo-populaire Twitter staat niet in de top 5. Afgelopen jaar heeft het kanaal zelfs 280.000 Nederlandse gebruikers verloren. Nepnieuws en het afnemende vertrouwen in het platform blijken de belangrijkste redenen voor het daadwerkelijk opzeggen van het account.

Evalueer jouw social media-strategie

Kortom, aanleiding genoeg om jouw social media-strategie te evalueren en bij te sturen waar nodig. Hulp nodig bij het bepalen van jouw doel, doelgroep en de invulling van bijpassende kanalen? Onze communicatieadviseurs helpen je graag. Neem daarvoor contact met ons op via (071) 744 0054.


Geplaatst op 29-01-2019 door Joyce Spruit

Overige actualiteiten