Microsoft-update: meer vormgevingsmogelijkheden SharePoint-pagina’s

Maandelijks het laatste nieuws van de Microsoft-diensten. Updates en tips over Teams, OneDrive, Sharepoint, Outlook en alle andere M365-programma's.

Laatste update: 6 mei 2022

Verdel tipt: eenvoudig wisselen tussen persoonlijk en zakelijk account in de browser

Zeer binnenkort maakt Microsoft het mogelijk om te wisselen tussen een persoonlijk (Microsoft) account en een zakelijk (Active Directory) account. Deze uitrol start in mei en zal naar verwachting in juni zijn afgerond. De langere duur van deze uitrol komt door de geleidelijke toevoeging van van de verschillende ondersteunde apps (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneDrive en SharePoint). 

Deze functie is met name erg prettig voor de klein zakelijke gebruiker die naast een organisatie-account zijn of haar apparaat ook gebruikt voor privégebruik. In het verleden werd dit vaak opgelost met aparte browser profielen maar dit is dus niet meer nodig. 

Let op! Voor meerdere zakelijke accounts bevelen we nog steeds de verschillende browser profielen aan.  

Wisselen van account gif

 

Update: 3 mei 2022

Vanaf mei beschikbaar: videofilters in Microsoft Teams

Deze maand introduceert Microsoft soft focus en helderheid aanpassen als videofilters. Met soft focus kan je als gebruiker de uitsnede van jezelf aanpassen die zichtbaar is als je gebruik maakt van een blur-achtergrond of achtergrondafbeelding. Aanpassen van de helderheid is een uitkomst als je in een ruimte zit die slecht verlicht is. Net als bij vele instellingen voor Microsoft Teams vergaderingen kan je deze instellingen zowel vooraf als tijdens je meeting aanpassen.

Volgende maand: SharePoint builder nóg beter

Begin juni voor iedere Microsoft gebruiker beschikbaar, de update voor het nóg mooier vormgeven van de SharePoint-pagina's. Als auteur van een SharePoint programma krijg je vanaf deze maand meer opties voor het stylen van je pagina's, bijvoorbeeld je Intranet. 

Wil je hier meer over weten of wil je de hulp van onze experts inschakelen? Neem contact met onze Microsoft 365 consultants op via info@verdel.nl of bel naar 071 - 331 01 84.

 

Update: 29 maart 2022

Nu beschikbaar: vernieuwde office.com

Misschien heb je het al gezien, de vormgeving van office.com is vernieuwd! Het doel: sneller informatie en data vinden die voor jou relevant is. 

We sommen drie nieuwe functies op waar je blij van wordt:

 • Menu - snelle toegang
  Dit overzicht van bestanden was er al, maar nu uitgebreid met eigen filters. Bijvoorbeeld: alle bestanden gedeeld met mij door collega Lex. 
 • Menu - mijn inhoud
  Via dit menu kan je supersnel je gewenste bestand vinden, zowel in OneDrive, SharePoint als je lokale bestanden.
 • Knop - maken
  In het menu aan de linkerzijde van het scherm vind je nu ook de knop 'maken' terug. Via de knop maak je eenvoudig iets nieuws aan. Van de bekende zaken zoals Word en Excel tot een Microsoft Form en Yammer-bericht. 

Deze maand: PowerPoint Cameo & Recording Studio

Deze functionaliteit was al aangekondigd tijdens Ignite (september 2021). Deze functie wordt nu gefaseerd uitgerold onder alle Microsoft-gebruikers. 

PowerPoint Cameo maakt het mogelijk om je live in je presentatie weer te geven. Via de verschillende visuele mogelijkheden word je zelf nu écht een onderdeel van je presentatie! Met PowerPoint Recording Studio kan je nu ook een presentatie opnemen (inclusief de Cameo functie). Net alsof je in een teamsmeeting zit, maar dan nog beter! De voordelen van PowerPoint ten opzichte van Microsoft Stream zijn onder andere de vormgeving en de weergave-opties tijdens het presenteren, het opnieuw opnemen van een slide en keuze uit verschillende weergave-opties tijdens het presenteren:

 • Teleprompter
  Eenvoudig oplezen van de tekst terwijl je recht in de camera kijkt. Deze techniek zie je veel terug bij televisieprogramma's en is ook wel bekend als autocue.
 • Presentatorweergave
  De bekende presentatieweergave van PowerPoint als presentator, de slide inclusief aantekeningen. 
 • Slide view
  Zoals de naam al prijsgeeft, enkel het zien van je slides tijdens je presentatie. 

Nieuwsgierig hoe dit eruit ziet? Microsoft laat in één minuut deze nieuwe functies zien.

 

Update: 8 maart 2022

Microsoft Forms updates maart 2022

Deze maand een handige update voor de opvolging van je Microsoft Forms. Het wordt mogelijk om je form direct te delen naar e-mailgroepen, zoals bijvoorbeeld 'all company' of een specifieke afdeling.  Én als maker van het formulier ontvang je binnenkort  een periodieke update per e-mail. In deze update vindt je onder andere:

 • Overzicht van het aantal reacties
 • Button voor het versturen van reminder naar respondenten die nog niet gereageerd hebben

 

 

Update: 18 februari 2022

Teamsmeldingen dempen tijdens je vergadering

Een chatbericht, inkomend videogesprek, uitnodiging voor een nieuw team en andere teamsmeldingen zorgen ervoor dat je tijdens een vergadering even afgeleid bent. Hier is eind februari een oplossing voor: het dempen van je meldingen tijdens je vergadering. Als gebruiker heb je de keuze om de meldingen voor alle vergaderingen uit te schakelen of per meeting. 

Optie 1: uitschakelen van meldingen voor alle vergaderingen

 1. Ga naar instellingen, de drie puntjes in de rechterbovenhoek naast de profielfoto, in Teams.
 2. Kies voor notificaties en daarna voor vergaderingen en gesprekken.
 3. Stel hier in dat je meldingen wilt dempen tijdens vergaderingen. 

 

Optie 2: tijdens je vergadering meldingen dempen

 1. Kies voor meer acties, onder de drie puntjes, in je teamsvergaderscherm.
 2. Zet het vinkje aan of uit bij toestaan notificaties.

  

Verdel tipt: pinnen van chatberichten

Het vastmaken, ook wel pinnen, van berichten is al enige tijd beschikbaar in de chat van Teams, maar Microsoft heeft de gebruiksvriendelijkheid van het pinnen verbeterd. Vastgepinde berichten zijn vanaf nu bovenaan het chatvenster zichtbaar. Deze update maakt het voor alle teamleden in de chat makkelijker om gepinde berichten terug te vinden, te openen of weer te 'unpinnen'.

 

Update: 30 december 2021

Nieuwe functie: download blokkeren

We maken met zijn allen steeds meer gebruik van audio en video. Een goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om Teams-meetings op te nemen. Microsoft heeft hier eerder al aanpassingen in gemaakt om het makkelijker te maken deze bestanden te delen. Namelijk door de opslag hiervan te verschuiven van Microsoft Stream naar de OneDrive van de opnemer. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker de opname kan delen, net zoals elk ander Office-bestand. Microsoft vult dit nu aan met een 'download blokkeren'-functie. Hiermee deel je jouw opname zonder dat de ontvanger deze kan downloaden en ongewenst verspreiden. 

Functie download blokkeren

 

Drukken voor spreken

Digitaal vergaderen wordt langzaamaan gemeengoed en Microsoft komt hiervoor met een fijne update: drukken voor spreken. Deelnemers van een vergadering kunnen door middel van een sneltoets bij zichzelf tijdelijk de microfoondemping opheffen. Deze toets werkt dan als het ware als een soort intercomknop. 

Met deze nieuwe functionaliteit vermindert de ruis/echo tijdens groepsvergaderingen. Ook hoeven deelnemers hierdoor niet steeds te wisselen met het aan- en uitzetten van de microfoon. Uiterlijk eind januari is deze functie voor iedereen beschikbaar.

De 'drukken voor spreken'-functionaliteit is van toepassing op de desktopversie van Teams.

Visuele update Office voor Windows

De recente lancering van Windows 11 was voor Microsoft het uitgelezen moment om de Office Apps voor Windows te voorzien van een nieuw en modern jasje. Microsoft heeft het nu ook voor Windows 10-gebruikers mogelijk gemaakt om deze vernieuwde versie van de apps in te stellen. Hiermee zorgt het bedrijf ervoor dat iedereen in eenzelfde versie van het Office-pakket kan werken. Wat één van de pijlers is van Microsoft 365, toen nog onder de naam Office 365. 

Let op! Deze update is niet functioneel, enkel visueel. 

 

Update: 22 november 2021

Microsoft Loop

Tijdens Microsoft Ignite 2021 kondigt Microsoft een nieuwe app aan, Microsoft Loop. Het lijkt er op dat deze app het samenwerken aan projecten en binnen teams nog makkelijker maakt. Zeker als je op afstand van elkaar werkt. In Loop kan je met elkaar aan documenten werken, de voortgang bewaken door meldingen en takenlijsten.  
 
De app is gebaseerd op de Fluid-app voor ontwikkelaars. De techniek achter deze app maakt het in Microsoft Loop mogelijk dat data die je in verschillende documenten met elkaar gebruikt altijd synchroniseert. Zo kan je bijvoorbeeld een tabel uit Excel per mail delen. De ontvanger kan rechtstreeks in de e-mail de data aanpassen, wat automatisch gesynchroniseerd wordt in het originele Excel-bestand.  

Zodra er meer bekend is over de app en de lanceringsdata delen wij dit met je op deze pagina. Tot die tijd kan je onderstaande video bekijken voor een korte impressie. 

 

Update: 11 oktober

Bestanden Teams openen in desktop app

Het gebruiksgemak van Teams gaat deze maand verder omhoog. Vanaf nu is het mogelijk om alle bestanden in Teams automatisch te openen op je device in plaats van binnen Teams zelf. Word-documenten openen vanaf nu in Word, Excel-bestanden in Excel en Powerpoint-bestanden in Powerpoint.

Bij het openen van Teams-bestanden staat nu boven ieder bestand 'openen met'. Via deze knop open je bestanden met het microsoftprogramma op je device. Wil je liever dat ieder bestand in Teams standaard opent op je eigen device? Stel het in via de volgende stappen:

 1. Ga via de drie puntjes rechtsbovenin naar de instellingen van Teams
 2. Blijf in het tabblad 'algemeen'
 3. Scrol naar het kopje 'bestanden'
 4. Selecteer hier 'bureaublad-app'

Zie je de update nog niet? Update handmatig je Teams.

Vernieuwde versie Microsoft Whiteboard aangekondigd

De vernieuwde versie van Microsoft Whiteboard wordt verwacht in oktober. De grootste verandering is dat deze microsoft-app binnenkort ook mobiel te gebruiken is. Zowel voor iOs- als Android-toestellen. Qua look-and-feel en gebruikersgemak zijn de volgende updates aangekondigd:

 • Cursor van andere gebruikers beter zichtbaar
 • Opmaakmogelijkheden, zoals de pennen en post-its, breiden flink uit
 • Extra templates (40+) beschikbaar voor het inrichten de whiteboards
 • Reageren met emoticons in het whiteboard
 • Verbeterde ondersteuning van muis en trackpad voor machines die niet beschikken over een touchscreen

 

Update: 8 september

OneDrive app beëindigt ondersteuning op macOS 10.12 en 10.13

Vanaf 10 september is de OneDrive Sync App op macOS Sierra (10.12) en High Sierra (10.13) niet meer ondersteund. Zowel voor de zakelijke als particuliere gebruikers van OneDrive. 

Het programma blijft na 10 september wel werken, maar met risico's. Dit betreft onder andere foutmeldingen, beveiligingsrisico's en synchronisatiefouten. Het advies van Microsoft, maar ook van Verdel, is om jouw device te updaten naar de nieuwste macOS versie (Big Sur).

Teams introduceert presentatormodus

Microsoft heeft een update in Teams uitgerold waar je blij van wordt! Met de presentatormodus presenteer je jouw online presentaties alsof je in een studio staat. De nieuwe functionaliteit vind je terug als 'presentatormodus' onder 'delen'. Er is een keuze uit vier verschillende vormen:

 • Alleen inhoud
 • Inhoud delen op achtergrond
 • Naast elkaar
 • Reporter

'Alleen inhoud' is de presentatiemodus zoals je die gewend bent. De overige drie hebben elk hun eigen manier om jou als presentator in beeld te brengen. Binnen Verdel zijn de collega's vooral enthousiast over 'inhoud delen op achtergrond' en 'naast elkaar'.

 

Verdel tipt: notificatie-instellingen Teams

Het dagelijks gebruik van Microsoft Teams neemt in vele organisaties hard toe. Van online vergaderomgeving verandert Teams steeds meer naar dé tool voor samenwerken met collega's en klanten. Doordat het gebruik toeneemt groeit ook het aantal notificaties en e-mailberichten. Bekijk de onderstaande video voor tips en uitleg hoe je de rust en het overzicht in je Teams-omgeving terugbrengt.


Geplaatst op 6-05-2022 door Sharon Honders


Overige actualiteiten