Microsoft-update: drukken voor spreken in Teams-meetings

Maandelijks het laatste nieuws van de Microsoft-diensten. Updates en tips over Teams, OneDrive, Sharepoint, Outlook en alle andere M365-programma's.

Laatste update: 30 december 2021

Nieuwe functie: download blokkeren

We maken met zijn allen steeds meer gebruik van audio en video. Een goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om Teams-meetings op te nemen. Microsoft heeft hier eerder al aanpassingen in gemaakt om het makkelijker te maken deze bestanden te delen. Namelijk door de opslag hiervan te verschuiven van Microsoft Stream naar de OneDrive van de opnemer. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker de opname kan delen, net zoals elk ander Office-bestand. Microsoft vult dit nu aan met een 'download blokkeren'-functie. Hiermee deel je jouw opname zonder dat de ontvanger deze kan downloaden en ongewenst verspreiden. 

Functie download blokkeren

Drukken voor spreken

Digitaal vergaderen wordt langzaamaan gemeengoed en Microsoft komt hiervoor met een fijne update: drukken voor spreken. Deelnemers van een vergadering kunnen door middel van een sneltoets bij zichzelf tijdelijk de microfoondemping opheffen. Deze toets werkt dan als het ware als een soort intercomknop. 

Met deze nieuwe functionaliteit vermindert de ruis/echo tijdens groepsvergaderingen. Ook hoeven deelnemers hierdoor niet steeds te wisselen met het aan- en uitzetten van de microfoon. Uiterlijk eind januari is deze functie voor iedereen beschikbaar.

De 'drukken voor spreken'-functionaliteit is van toepassing op de desktopversie van Teams.

Visuele update Office voor Windows

De recente lancering van Windows 11 was voor Microsoft het uitgelezen moment om de Office Apps voor Windows te voorzien van een nieuw en modern jasje. Microsoft heeft het nu ook voor Windows 10-gebruikers mogelijk gemaakt om deze vernieuwde versie van de apps in te stellen. Hiermee zorgt het bedrijf ervoor dat iedereen in eenzelfde versie van het Office-pakket kan werken. Wat één van de pijlers is van Microsoft 365, toen nog onder de naam Office 365. 

Let op! Deze update is niet functioneel, enkel visueel. 

 

Update: 22 november 2021

Microsoft Loop

Tijdens Microsoft Ignite 2021 kondigt Microsoft een nieuwe app aan, Microsoft Loop. Het lijkt er op dat deze app het samenwerken aan projecten en binnen teams nog makkelijker maakt. Zeker als je op afstand van elkaar werkt. In Loop kan je met elkaar aan documenten werken, de voortgang bewaken door meldingen en takenlijsten.  
 
De app is gebaseerd op de Fluid-app voor ontwikkelaars. De techniek achter deze app maakt het in Microsoft Loop mogelijk dat data die je in verschillende documenten met elkaar gebruikt altijd synchroniseert. Zo kan je bijvoorbeeld een tabel uit Excel per mail delen. De ontvanger kan rechtstreeks in de e-mail de data aanpassen, wat automatisch gesynchroniseerd wordt in het originele Excel-bestand.  

Zodra er meer bekend is over de app en de lanceringsdata delen wij dit met je op deze pagina. Tot die tijd kan je onderstaande video bekijken voor een korte impressie. 

 

Update: 11 oktober

Bestanden Teams openen in desktop app

Het gebruiksgemak van Teams gaat deze maand verder omhoog. Vanaf nu is het mogelijk om alle bestanden in Teams automatisch te openen op je device in plaats van binnen Teams zelf. Word-documenten openen vanaf nu in Word, Excel-bestanden in Excel en Powerpoint-bestanden in Powerpoint.

Bij het openen van Teams-bestanden staat nu boven ieder bestand 'openen met'. Via deze knop open je bestanden met het microsoftprogramma op je device. Wil je liever dat ieder bestand in Teams standaard opent op je eigen device? Stel het in via de volgende stappen:

 1. Ga via de drie puntjes rechtsbovenin naar de instellingen van Teams
 2. Blijf in het tabblad 'algemeen'
 3. Scrol naar het kopje 'bestanden'
 4. Selecteer hier 'bureaublad-app'

Zie je de update nog niet? Update handmatig je Teams.

Vernieuwde versie Microsoft Whiteboard aangekondigd

De vernieuwde versie van Microsoft Whiteboard wordt verwacht in oktober. De grootste verandering is dat deze microsoft-app binnenkort ook mobiel te gebruiken is. Zowel voor iOs- als Android-toestellen. Qua look-and-feel en gebruikersgemak zijn de volgende updates aangekondigd:

 • Cursor van andere gebruikers beter zichtbaar
 • Opmaakmogelijkheden, zoals de pennen en post-its, breiden flink uit
 • Extra templates (40+) beschikbaar voor het inrichten de whiteboards
 • Reageren met emoticons in het whiteboard
 • Verbeterde ondersteuning van muis en trackpad voor machines die niet beschikken over een touchscreen

 

Update: 8 september

OneDrive app beëindigt ondersteuning op macOS 10.12 en 10.13

Vanaf 10 september is de OneDrive Sync App op macOS Sierra (10.12) en High Sierra (10.13) niet meer ondersteund. Zowel voor de zakelijke als particuliere gebruikers van OneDrive. 

Het programma blijft na 10 september wel werken, maar met risico's. Dit betreft onder andere foutmeldingen, beveiligingsrisico's en synchronisatiefouten. Het advies van Microsoft, maar ook van Verdel, is om jouw device te updaten naar de nieuwste macOS versie (Big Sur).

Teams introduceert presentatormodus

Microsoft heeft een update in Teams uitgerold waar je blij van wordt! Met de presentatormodus presenteer je jouw online presentaties alsof je in een studio staat. De nieuwe functionaliteit vind je terug als 'presentatormodus' onder 'delen'. Er is een keuze uit vier verschillende vormen:

 • Alleen inhoud
 • Inhoud delen op achtergrond
 • Naast elkaar
 • Reporter

'Alleen inhoud' is de presentatiemodus zoals je die gewend bent. De overige drie hebben elk hun eigen manier om jou als presentator in beeld te brengen. Binnen Verdel zijn de collega's vooral enthousiast over 'inhoud delen op achtergrond' en 'naast elkaar'.

 

Verdel tipt: notificatie-instellingen Teams

Het dagelijks gebruik van Microsoft Teams neemt in vele organisaties hard toe. Van online vergaderomgeving verandert Teams steeds meer naar dé tool voor samenwerken met collega's en klanten. Doordat het gebruik toeneemt groeit ook het aantal notificaties en e-mailberichten. Bekijk de onderstaande video voor tips en uitleg hoe je de rust en het overzicht in je Teams-omgeving terugbrengt.


Geplaatst op 29-12-2021 door Sharon Honders


Overige actualiteiten