Hoe COVID-19 onze missie tot leven bracht

De afgelopen weken zijn we geleefd. Niemand had een weerwoord, het was eigenlijk direct duidelijk: Nederland moest voor een groot deel op slot. Om mensenlevens te redden en vooral om de zorgsector te behoeden voor een enorme ramp. Het lijkt er inmiddels op dat de maatregelen het beoogde effect hebben. Maar ook de gevolgen van de maatregelen worden pijnlijk zichtbaar. De afgelopen weken heb ik volop ge(video)beld met ondernemers. Meedenken, luisteren, maar ook op zoek naar enige vorm van sociaal contact.  

Veilig online samenwerken 

Ons team bestaat uit ruim 50 Verdellers met ieder zijn eigen expertise: ICT-adviseurs, webbouwers, online mediacoaches, .NET-ontwikkelaars en systeembeheerders. Met elkaar delen we een missie en die luidt eigenlijk al 20 jaar: zoveel mogelijk mensen online veilig laten samenwerken.  

Je kunt je misschien voorstellen dat wij de afgelopen weken enorm hard gewerkt hebben aan de letterlijke uitleg van deze missie. Terwijl sommigen thuis al een goede werkomgeving hadden, beschikten anderen alleen over thuiswerkmogelijkheden voor incidenteel gebruik. Die laatste groep was een uitdaging. Het is gaaf om te zien hoe ons team er met man en macht voor heeft gezorgd dat al onze klanten nu maximaal productief werken vanuit een aangepaste kantooromgeving of vanaf een werkplek thuis!

Corona heeft onze missie écht tot leven gebracht, zoveel mogelijk mensen veilig online laten samenwerken.

Veilig en productief thuiswerken 

Woensdag zat iedereen nog gewoon op kantoor en één dag later werkte een groot deel van Nederland al vanuit huis. Wat een enorme pot flexibiliteit werd daar ineens opengetrokken! Zo snel mogelijk werden notebooks van de zaak of privé-systemen en thuiswerkplekken van medewerkers klaargestoomd voor het thuiswerken. Onze uitdaging: een veilige verbinding met de ICT-omgeving van het kantoor. 

Wanneer is je werkplek veilig? 

Bij medewerkers thuis heb je weinig invloed op de verbinding tussen de werkplek en de ICT-omgeving. Het is van belang om de medewerkers de juiste instructies te geven en het apparaat maximaal te beschermen. Dit laatste was natuurlijk al goed geregeld op kantoor, maar is dit thuis ook zo? Ik adviseer thuis, net als op kantoor, monitoringssoftware en antivirusbescherming. Kunnen andere eenvoudig bij je werkplek? Vergrendel je apparaat goed met Multi Factor Authentification (MFA). Microsoft biedt deze oplossing bijvoorbeeld via Microsoft Azure AD.  

Ieder ICT-component moet veilig zijn. Bovenstaande oplossingen helpen om data en apparaten te beschermen, maar bieden geen uitkomst voor het rondsturen of onveilig opslaan van wachtwoorden. De digitale wachtwoordenkluis van Keeper biedt hier de oplossing. 

Een nieuw speelveld

De afgelopen tijd heeft voor ons in het teken gestaan om jou te helpen zo productief mogelijk te zijn in een tijd die ons allemaal flink heeft beperkt. De komende tijd zetten we graag de volgende stap om je te helpen aan te passen naar een nieuw speelveld. We kunnen niet voorspellen wat ons nog te wachten staat, maar we kunnen ons wel zo goed mogelijk voorbereiden op wat we weten dat gaat komen. 

Hulp nodig? 

Ons team staat klaar om mee te denken en te helpen. Of dit nu gaat over de juiste communicatie richting klanten, de ICT-technische invulling van de anderhalvemetermaatregelen of de uitrol van een duurzame manier van (flexibel) thuiswerken. Wij nemen graag de zorgen weg en helpen bij de juiste oplossingen. Ook kun je mij prima telefonisch bereiken op 06 284 227 45 om even te sparren.  

Wil je meer weten over online veiligheid? Wij organiseren op vrijdag 12 juni om 10.30 uur een webinar over veilig online thuiswerken in Microsoft 365.


Geplaatst op 7-05-2020 door Barry Verdel

Overige actualiteiten