Bescherm jouw meest waardevolle bedrijfsbezit

In het afgelopen jaar heb ik veel ondernemers de vraag gesteld wat ze wilden behouden als ze moesten kiezen: hun bedrijfspand, wagenpark of data? Het antwoord was vrijwel unaniem: data. Natuurlijk wil je jouw pand en auto’s niet missen, maar die zijn vervangbaar. Alle informatie die je hebt verzameld rondom klanten, producten, diensten en innovaties kun je vaak minder eenvoudig reproduceren. Er was zelfs een ondernemer die zei: ik denk dat we zonder data wel kunnen stoppen. Data bepaalt niet alleen de waarde van bedrijven als Facebook en Google, maar is ook voor jou van groot belang.

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Mijn volgende vraag: wie is er binnen jouw organisatie dan verantwoordelijk voor dit bedrijfspand, het wagenpark en de data? De eerste twee zaken waren altijd ergens ondergebracht. Als het ging om de data waren de antwoorden verrassender: “Daar zorgen jullie toch voor?”, “Dat regelt mijn boekhouder, denk ik” of heel eerlijk “Daar houden we ons eigenlijk te weinig mee bezig”.

Paperless office

De afgelopen tien jaar hebben wij in hoog tempo archiefkasten gedigitaliseerd, onze ERP-informatie en boekhouding toevertrouwd aan de cloud of een server op locatie en bestellen klanten direct in de online winkel. Ter bescherming van fysieke bezittingen brachten we hekwerken, hang- en sluitwerk, camera's en een alarminstallatie met 24x7 meldkamer aan. Maar, dat belangrijke bedrijfsbezit staat op USB-sticks, in de gratis Dropbox, in die mailbox met wachtwoord 123456 of op een harde schijf die heus niet kapot zal gaan. Waarschijnlijk denk je: dat valt bij ons wel mee. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. 

Iedereen consultant!

In oktober organiseer ik een Verdel Brainstorm Sessie (VBS) waarbij een flink aantal collega’s aansluit. We bespreken hierin de stelling ‘Elke medewerker van Verdel wordt consultant’. Over de uitkomst van de sessie schrijf ik vast nog iets, maar het is een feit dat wij als team véél meer kunnen dan websites bouwen, computers installeren, cloudmigraties uitvoeren en maatwerkapplicaties maken. Natuurlijk vormt dit de kern van Verdel ICT & Media, maar wij dagen iedereen uit om met jou als klant mee te denken en je te adviseren. Zéker als het gaat om informatiebeveiliging.

De rol van de gebruiker

Een belangrijk risico dat vaak wordt vergeten is de gebruiker zelf. Tal van mensen binnen en buiten de organisatie werken met jouw waardevolle data. Afgezien van kwaadwillende gebruikers, maken zij onbedoeld fouten. Is de verkeerde informatie naar een klant verstuurd? Een cryptovirus geactiveerd via een fout e-mailbericht? Is er per ongeluk informatie bekeken die hij/zij niet had moeten zien? Allemaal situaties waar wij vaak mee te maken krijgen.  

Aan de slag!

Om er zeker van te zijn dat jouw platformen en devices voldoende beveiligd zijn en dat je indien nodig een noodplan hebt, denken wij met je mee. Waar we bij ondersteunen? We:

  • brengen de huidige situatie in kaart, bespreken met jou de risico’s en gaan aan de slag met de actiepunten;
  • maken inzichtelijk met welke devices wordt gewerkt, zorgen dat ze geen lokale en versleutelde data bevatten óf we accepteren of minimaliseren het risico;
  • daarna gaan we aan de slag met diverse bedrijfsprocessen en -documenten en geven we training aan gebruikers over veilig werken;
  • tot slot brengen we het veiligheidsniveau omhoog door: medewerkers toegang te verstrekken tot écht benodigde data en het instellen van sterke wachtwoorden.

Mijn rol

Iedereen binnen Verdel werkt op basis van de ISO27001-norm óf past zijn of haar werkmethode daar momenteel op aan. Dat is eigenlijk niet veel anders dan je van ons gewend bent! Al mijn collega's adviseren jou met plezier omtrent veilig werken op het gebied van ICT en/of media. Sommige experts verdiepen zich echter wat meer op technisch of bedrijfskundig vlak. Ik help het team en jou om van bewustwording tot actie over te gaan; ik geef presentaties, schuif aan bij een MT-overleg en adviseer in één-op-één overleg. Door samen bewust te kijken naar jouw databeveiling, komen we bijna altijd tot een optimalisatie of innovatie. Zoals gezegd: het kan altijd beter. Daarmee is informatiebeveiliging voor mij zéker geen noodzakelijk kwaad, maar wel een waardevol haakje om met elkaar in gesprek te gaan.

Verder praten?

Neem contact op met Barry Verdel via b.verdel@verdel.nl of bel (06) 284 227 45. Lees ook meer over MaxFocus-monitoring, met deze complete cloudoplossing monitoren we jouw werkplekken en servers 24 uur per dag.


Geplaatst op 3-10-2017 door Barry Verdel

Overige actualiteiten