3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden op straat

Uit onderzoek van het AD blijkt dat een grote hoeveelheid Nederlandse e-mailadressen en zo'n 3,3, miljoen wachtwoorden online staan. Sinds eind vorig jaar zijn deze zelfs redelijk eenvoudig in te zien via lijsten die op het internet circuleren. Ethische hacker d0gberry heeft de gegevens via een speciale zoekmachine nóg toegankelijker gemaakt. Iedereen kan in een gecensureerde lijst opzoeken of zijn gegevens zijn gelekt en met welk wachtwoord. De hacker hoopt hiermee bewustwording rondom makkelijk te hacken wachtwoorden te creëren. 

Uitkomsten onderzoek

Het onderzoek wijst uit dat het voornamelijk medewerkers van grote Nederlandse (overheids)organisaties en bedrijven, parlementariërs en bekende Nederlanders treft. Maar ook de doorsnee burger loopt gevaar. De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit eerdere datalekken van organisaties als LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay.

Is mijn wachtwoord gelekt?

Op de website www.haveibeenpwned.com kun je eenvoudig controleren in welke lekken en hacks jouw e-mail voorkomt en via de zoekmachine kun je zien om welke wachtwoorden het gaat. Zelfs wanneer het gelekte e-mailadres of wachtwoord al verouderd is, is het aan te raden deze te wijzigen. Zeker wanneer je dit al enige tijd niet hebt gedaan of je jouw wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, is het nog steeds mogelijk dat een kwaadwillend persoon bij je gegevens kan. Hackers kunnen hiermee jouw identiteit gebruiken om spam te verspreiden of (dure) online aankopen te doen.

Verander je wachtwoord

De boodschap is duidelijk. Verander je wachtwoorden zo snel mogelijk, ook wanneer jouw gegevens niet zijn uitgelekt. Maar waar moet een goed wachtwoord nu (minimaal) aan voldoen? Wij geven je een aantal handige tips.

  • Zorg ervoor dat een wachtwoord langer is dan acht tekens.
  • Zet geen herkenbare, makkelijke woorden in een wachtwoord.
  • Gebruik een combinatie van tekens, cijfers en letters.

En verder...

  • Gebruik voor elk platform een ander wachtwoord.
  • Verander regelmatig van wachtwoord.
  • Maak gebruik van tweestapsverificatie, een extra bevestiging via een app als Google Authenticator.
  • Maak gebruik van een wachtwoordmanager, zoals 1Password. Dit is een virtuele kluis voor wachtwoorden.
  • Bekijk de website www.laatjeniethacken.nl voor meer handige tips.

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen of een digitale uitdaging voor ons? Neem contact op met een expert via (071) 331 01 84 of stuur een e-mail.


Geplaatst op 30-03-2018 door Joyce Spruit

Overige actualiteiten